Ieder mens neemt de wereld op zijn eigen manier waar. Wij denken allemaal dat onze persoonlijke belevenis van de wereld "waar" en niet uniek is (dat anderen het ook zo waarnemen als wij). Er is bestaat echter niet zo iets als één waarheid of één weg naar Rome. Er zijn wel universele wetten die voor iedereen gelden maar buiten die vastgestelde “kaders” is alles vrij.

Wij zijn vaak zo overtuigd van onze eigen waarneming en denkbeelden dat we er ook van uitgaan dat ze juist zijn. Maar waar komen al die overtuigingen vandaan? Hoe zuiver zijn onze waarnemingen? Hoe komt het dat je zo zeker bent dat jij het bent die zo denkt en gelooft? Ben jij dat of is het iemand anders door jou?

Meestal zijn onze overtuigingen (voor het grootste gedeelte) gevormd door diegenen door wie wij werden opgevoed, door onze omgeving, het geloof wat wij "belijden" of waarmee we zijn grootgebracht, gevolgde opleiding(en), de maatschappij in het algemeen, en ga zo maar door. De grote vraag is: doe je werkelijk wat je zelf wilt of doe je wat anderen van je vragen? Ben je echt vrij om te doen wat je wilt doen? Kun je oprecht zeggen dat wat je doet 100% uit jezelf komt of ligt de oorsprong ergens anders?

Een manier om op bovenstaande vraag een antwoord te krijgen is voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden: zou je dezelfde persoon met dezelfde houding, waarden, geloof en overtuigingen zijn als je ergens anders was opgegroeid? Bijvoorbeeld in India of in Rusland, Bolivia of Egypte? Hoezeer heb je wat je als jouw realiteit aanneemt, je geloof en overtuigingen zelf onderzocht en bekeken? Hoe zelfstandig durf je te denken, leven, je te uiten en te gedragen?

Een manier om onze waarneming te relativeren is om je ervan bewust te worden dat wij maar een heel klein en beperkt deel van onze omgeving daadwerkelijk bewust waarnemen. Zowel onze ogen als oren kunnen maar een heel klein gedeelte van het beschikbare spectrum waarnemen. Met andere woorden: het meeste wat er om ons heen gebeurt valt buiten ons fysieke vermogen om waar te nemen!

Voor ons allemaal geldt dat wat wij ook doen, denken of voelen, het resultaat is van alles wat we tot nu toe hebben meegemaakt (hoe wij zijn "geprogrammeerd"). Onze reacties zij afgestemd op deze programmeringen. Of je nu religieus, spiritueel, wetenschappelijk of aards bent aangelegd maakt niet uit. Jij blijft een mens die leeft binnen (en vanuit) de kaders van je mind...die meestal gevormd zijn door anderen.

Misschien wordt het tijd om jezelf te bevrijden en te ontdekken wie je werkelijk bent, wat jij zelf wilt. Durf jij het aan? Als dat zo is, ben je hier op deze juiste plek.

De belangrijkste uitgangspunten van mijn werkwijze zijn:

 • Er wordt nooit tegen de wil van iemand ingegaan tenzij diegene zijn/haar eigen wil opdringt aan iemand anders.
 • Iedereen is vrij om te doen, denken, geloven en te leven zoals hij wil, zolang dit niet de vrije wil van anderen beperkt of aantast. 
 • Iedereen draagt volle verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven (daden, woorden, emoties, gedachten).
 • Ieder mens ziet de wereld als een spiegel van zijn eigen innerlijke wereld.
 • Als begeleider ben ik niet beter dan (of staat boven) degene die ik begeleid (het is een weg die wij samen lopen).
 • Alles is tijdelijk en alles verandert.
 • Alles en iedereen is met elkaar verbonden en onderdeel van één geheel (of: alles is één).
 • Volg niet maar onderzoek zelf.
 • De Gouden regel: Behandel anderen altijd zoals je zelf behandeld wilt worden.
 • Alle verandering begint bij jezelf.
 • Wees jezelf, alle anderen zijn al bezet (Oscar Wilde)
 • Leef in het Nu. Het is verspeelde tijd en energie om of in het veleden of toekomst te leven.
 • Zie de humor in van het leven. Neem jezelf niet te serieus.
 • Wij zijn geen slachtoffers maar de (mede)scheppers van ons eigen leven.